Wat moet ik eten tijdens een fietsrit? | sanas

Niet gevonden wat je zocht?

Wat moet ik eten tijdens een fietsrit?

Scroll

Iedereen weet dat eten steeds belangrijker wordt naarmate je lange inspanningen gaat leveren. Je interne reserves raken uitgeput en door voldoende te gaan eten en drinken kan je vermijden dat je de man met de hamer tegenkomt.  Maar hoeveel moet je nu net gaan eten en drinken? Arne, chemicus van SANAS, helpt jou verder met 5 gouden tips.

Tip 1: drink voldoende en correct.

Langere ritten van 2 uur of meer vragen ook aangepaste drank. Een isotone drank is de beste oplossing. Deze hebben namelijk een dubbele werking. Ze leveren vocht aan, wat zelfs efficiënter wordt opgenomen dan gewoon water. Maar ze leveren ook energie aan onder de vorm van de koolhydraten.

Nu, hoeveel moet je dan drinken? Dat hangt natuurlijk af van enkele factoren: ben je een zware zweter of is het buiten heel warm.

Er zijn wel 2 essentiële basisprincipes: zorg dat je goed gehydrateerd start. Wanneer je al begint met een vochttekort zal je dat nooit nog kunnen ophalen op je fiets.

Drink minstens 500ml (een gewone drinkbus) isotone drank per uur, die heeft iedereen zeker nodig. Isomix, onze isotone formule, is speciaal ontwikkeld om zo zacht mogelijk te zijn voor je maag. Er zitten namelijk geen zuren en kleurstoffen in. Maar ook zo zacht mogelijk voor je smaakpallet, de Isomix smaken zijn steeds subtiel; zo blijven ze zelfs bij grotere volumes genietbaar.

Tip 2: ken je sportvoeding

Je zal ook moeten eten op de fiets. Doe je dit met sportvoeding, bijvoorbeeld energie gels en repen. Beide bevatten koolhydraten die je energie aanleveren, maar ze hebben wel een andere snelheid van opname. Zo bevat een energy gel geen vetten, eiwitten of vezels en kan je hiermee een hele snelle opname garanderen. Die snelle opname houdt ook wel in dat je er geen hongergevoel mee zal verslaan.

Daarvoor is een energiereep dan weer meer geschikt. Maak dan zeker de juiste keuze welke reep je wil. Havermout-gebaseerde repen, zoals de SANAS Energy Bar, zullen hun energie iets trager afgeven en dus meer je honger stillen. Repen met een klemtoon op snellere suikers, zoals bijvoorbeeld de SANAS Fruit Bar of Energy Fruit hebben een aangename textuur en zullen er in slagen om hun energie-inhoud heel snel af te geven.

Hybride repen zoals de SANAS Endurance Bar doen een beetje van beide werelden.

Tip 3: eet minstens 60gr per uur

60g koolhydraten per uur innemen is het absolute minimum. Beginnen rekenen op de fiets heeft niemand zin in, dus heeft SANAS ervoor gezorgd dat alle producten blokken van 30g zijn. Als je dus per uur 1 bidon Isomix drinkt, in combinatie met 1 van onze gels of repen, dan heb je op dat uur 60g koolhydraten opgenomen.

Voor lange inspanningen wordt er tegenwoordig ook wel naar 90g koolhydraten per uur gekeken. Meer eten betekent namelijk ook meer energie ter beschikking die niet uit je reserves komen. Dergelijke volumes, bijvoorbeeld 1 bidon Isomix en 2 repen of gels, zijn niet vanzelfsprekend.

Blijf op de hoogte van interessante video's en webinars

Stay
Healthy

Sign up for our newsletter

Tip 4: denk aan je maag en darmen

2:1 glucose-fructose is de ideale verhouding. Je lichaam neemt een maximum aan energie op, zonder dat je darmen overbelast geraken. Deze producten hebben de 2:1 verhouding. Die mag je een hele rit lang combineren met de garantie dat jouw darmen perfect blijven functioneren.

Tip 5 (train je maag) en een voedingsschema voor een fietstocht van 8h?

Wil je nog meer te weten komen? Bekijk dan snel onze YouTube video.