Tom Goegebuer

Als 12-jarige had ik niet meteen de lichaamsbouw waar de man in de straat van zou gezegd hebben, "jij moet gaan gewichtheffen". Neen, een kloeke beer was ik bepaald niet met mijn kleine tengere gestalte en 30 kilogram lichaamsgewicht.  Maar mijn vader was gewichtheffer en ik was heel enthousiast om het ook te proberen dus in 1987 startte ik met gewichtheftraining. Op mijn eerste wedstrijd een paar maanden later, slaagde ik er onmiddellijk in om meer dan mijn lichaamsgewicht boven mijn hoofd te tillen (30 kg trekken en 37.5 kg stoten).

 

Tom Goegebeur olympisch gewichtheffer Bieke Vandenabeele

In de jaren ‘90 was het internet nog niet zo aanwezig, maar door mijn wetenschappelijke interesse en passie voor gewichtheffen, begon ik al snel wetenschappelijke publicaties op te duiken over het verband tussen voeding, voedingssupplementen en de mogelijke positieve effecten op de sportprestaties.

Ik begreep al snel dat voedingssupplementen een belangrijk voordeel konden opleveren, maar zag ook de keerzijde van de medaille.  Eind jaren ’90 doken ook de eerste problemen op met positieve dopingtest door vervuilde voedingssupplementen door leveranciers die het niet zo nauw namen of zelfs bewust doping verkochten. Als topsporter in een sport met veel dopingcontroles kon ik het me absoluut niet veroorloven om risico te nemen en ik was dan ook blij om met Sanas kennis te maken.

In 1999 veranderden de gewichtsklasse en moest ik veel verzwaren. Ik nam contact op met SANAS en ze stelden voor om me te steunen. Ik at heel veel en vulde dit aan met weightgainers, koolhydraten,… Ik werd ook grote fan van de SANAS creatine en tot op heden geloof ik nog steeds dat creatine voor mij het meest werkzame supplement is.

In 2009 werd ik Europees kampioen in deze gewichtsklasse en in 2012 nam ik voor de tweede keer deel aan de Olympische spelen. Ondertussen doe ik 28 jaar aan competitie, heb ik een volledig jaar in mijn leven wedstrijden gedaan en heb ik het record aantal deelnames aan Europese kampioenschappen seniores (17). Ik ben nog in de running voor een derde deelname aan de Olympische Spelen (RIO 2016)  

Tom Goegebuer gewichtheffer