Ketonen, ketonen, ketonen

06 - 05 - 2019

Sinds vorige vrijdag zijn ketonen plots weer hot in België. Onze mailbox werd overstelpt met vragen hier rond en de telefoon stond roodgloeiend. Reden genoeg om het even te verduidelijken. 

Professor Hespel, verbonden aan de KU Leuven, publiceerde samen met enkele collaga's het volgende artikel: https://physoc.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1113/JP277831. Hierin staan de resultaten van een studie door hen uitgevoerd op 18 studenten, 9 in een placebogroep en 9 in de ketonestergroep. Deze studie zag een duidelijk verschil in recuperatie na zware trainingsbelasting tussen beide groepen. En dus zijn ketonen plotseling weer hot in de sportwereld. 

Wat en waar?

Het geteste product werd in de Verenigde Staten aangekocht. Het betreft een gepatenteerde ester van beta-hydroxy-butyraat, 1 van de 3 keton-molecules die tijdens een ketogene fase door het lichaam worden aangemaakt. Het patent is door Oxford University verkocht aan een Amerikaanse producent die er dus voorlopig alleenrecht op heeft. Het product is in de US goedgekeurd voor consumptie door de FDA maar nog niet in Europa. Het rechtstreeks aankopen ervan is momenteel niet mogelijk en kan enkel gebeuren via enkele omwegen. Het minimum aankoopvolume hiervoor is 36 dosissen. Dit kost al snel meer dan 1000 euro, zonder dan nog de eventuele opleg van douane. 

Je voelt het dus al aankomen: voor de gewone sterveling is het heel moeilijk om de ketonen getest in de studie te bemachtigen. Er zijn veel producten op de markt die ook op het ketonen verhaal springen. Deze bevatten vaak ketonen uit frambozen. Deze hebben echter niets met bovenstaand onderzoek te maken en geen enkele studie toont hun werking aan. 

In het gamma van Sanas zit dus ook niets wat ketonen bevat. Het product dat hierbij het dichtst in de buurt komt is MCT olie. Deze vetzuren stimuleren de eigen aanmaak van ketonen, maar dit enkel in een ketogene toestand van het lichaam (lees hier meer over MCT). In deze toestand, dus zonder enige inname van koolhydraten, is het echter niet mogelijk om te gaan sporten en zware inspanngen te leveren. Een compleet ander verhaal dus.