Rode biet voor sporters: alles wat je moet weten

07 - 03 - 2018

You hate it or you love it: rode biet. Maar onder sporters is het ondertussen al goed gekend. In dit bericht lees je waarom je het zeker eens zou moeten overwegen. Zelfs als je niet van rode biet houdt, want daarvoor hebben wij de oplossing!

In het uitgebreide SANAS gamma vind je sinds kort ook een rode biet concentraat. Beet Fuel is een 50 ml shot, gemaakt van rode biet en spinazie. Beide groenten zijn van nature rijk aan nitraten. Een 50 ml flesje bevat maar liefst 395 mg nitraat. Perfect geschikt om je hiermee aan het begin van het seizoen te ondersteunen en om snel goede prestaties neer te zetten!

Maar nitraat was toch slecht voor de gezondheid?

Een aantal jaren geleden werd inderdaad gewaarschuwd om niet te veel nitraatrijke groenten (zoals spinazie, rucola, andijvie, rode biet, selder, ...) te eten. Ondertussen is dit achterhaald. Er is namelijk geconcludeerd dat het onwaarschijnlijk is dat de inname van nitraat via groenten zal leiden tot gezondheidsrisico’s. Over rode bietensap blijft wel van kracht dat wordt afgeraden om dit dagelijks in hoge dosis in te nemen. Er zijn niet veel mensen die dagelijks een ganse fles rode bietensap opdrinken, maar je weet maar nooit natuurlijk…

Wat maakt rode biet interessant voor (duur)sporters?

Rode biet is rijk aan nitraten. Nitraat geeft een boost aan (duur-)sportprestaties, is goed voor hart- en bloedvaten en verbetert mentale focus en alertheid. Het heeft bloeddrukverlagende eigenschappen en is rijk aan vitamine C, foliumzuur, ijzer, vezels, betaline en mangaan. Maar van normaal rode bietensap moet je wel heel veel drinken, wil je ook de positieve effecten ervan ervaren. Niet iedereen kan en wil dit; vandaar dat we een klein 50 ml shot hebben ontwikkeld, dat nog eens goed smaakt ook!

Hoe werkt het?

Nitraat wordt in het lichaam omgezet in nitriet, wat verder wordt omgezet in stikstofmonoxide (NO). Dit zorgt voor bloedvatverwijding en daardoor meer bloedtoevoer naar de spieren. Meer bloed en dus zuurstof zorgt dat de productie van energie door de mitochondriën makkelijker wordt. Studies hebben aangetoond dat rode biet natuurlijke energie geeft voor betere sportprestaties. Het kan er namelijk voor zorgen dat de verzuring van spieren uitgesteld wordt. Dit komt doordat de spieren meer bloed en zuurstof krijgen toegediend. Ook het uithoudingsvermogen verbetert door het innemen van rode bietensap: zuurstof wordt efficiënter gebruikt, waardoor atleten meer kracht hebben, langer kunnen door gaan en efficiënter gaan bewegen.

Waar moet ik op letten als ik rode bietenproducten neem?

Voor alle rode biet producten geldt: neem ze als kuur, voorafgaand aan jouw piekmoment. 5 tot 7 dagen vooraf is perfect.
Een vloeistof heeft meer effect dan een capsule. Dit komt doordat de bacteriën in je mond ook bijdragen aan het omzetten van nitraat in nitriet. Slik daarom jouw Beet Fuel niet onmiddellijk direct door maar laat het een tijdje door je mond rollen. Het beste resultaat bereik je wanneer je 3 uur voor de start nog een laatste shot neemt.
Heb je last van een lage bloeddruk? Dan is Beet Fuel minder geschikt voor jou. Er kan namelijk een licht bloeddrukverlagend effect optreden.

Waarin onderscheidt Sanas Beet Fuel zich?

Er zijn nog meer rode bietensupplementen op de markt. Beet Fuel is het eerste product waar, naast rode biet, ook spinazie is aan toegevoegd. Doordat Beet Fuel hoog geconcentreerd is, is een kuur van 5-7 dagen waarin je dagelijks 1 flesje van 50 ml neemt al voldoende. Bovendien is Beet Fuel gestandaardiseerd. Dit betekent dat in elk flesje dezelfde hoeveelheid nitraat aanwezig is. Onze rode bieten hebben dan ook kunnen groeien in de allerbeste omstandigheden… Van normale rode biet kan je dit niet altijd zeggen: het seizoen, weersomstandigheden en grondcondities zorgen voor wisselende waardes.
Voor diegenen die minder fan zijn van de smaak van rode biet: Beet Fuel heeft een lekkere appelsmaak. Je proeft nog steeds het aroma van de rode biet maar het is minder 'plakkend’ en juist frisser in je mond. Met Beet Fuel wordt het drinken van rode bietensap een stuk prettiger!
De renners van Lotto Soudal hebben diverse versies van dit mooie product getest; waardoor het zeker de Sanas-eer kan hoog houden: prestatie verhogend, mild voor maag en darmen, natuurlijk en lekker!

Kortom, met Beet Fuel krijg je de voordelen van rode bieten zonder last te hebben van de nadelen. Het overwegen waard!