Trainen in de winter vs de zomer

04 - 12 - 2017

De dagen worden korter, het kwik geraakt niet ver meer boven 0°C, de winter staat voor de deur. Toch is het ook belangrijk om te blijven trainen tijdens deze donkere maanden. Vaak is de intensiteit van de training iets lager dan tijdens het voorjaar/zomer, maar toch heeft ons lichaam ook nood aan extra energie:

Lichaamstemperatuur

  • Het lichaam wil op een constante temperatuur van 37°C blijven. Daarom zal het energie verbruiken om die temperatuur te bereiken. Je kan je lichaam wat helpen door je voldoende warm te kleden (doe een extra laag aan, werk het liefst in meerdere laagjes, bescherm je handen, voeten en hoofd). Blijf niet stilstaan, maar beweeg om niet af te koelen!

Energie en koolhydraten

  • Je lichaam blijft nood hebben aan koolhydraten om “het motortje” te laten draaien. Train je aan lagere intensiteit, is je energienood wat lager. Maar voor andere sporten zoals mountainbiken, cyclocross, veldlopen,… blijft de energienood hoog. Niet vergeten eten tijdens het sporten blijft dus de boodschap. Fruit Bar blijft gelukkig ook bij hele lage temperaturen makkelijk eetbaar. 

Vochtverlies

  • Een combinatie van droge, koude lucht buiten en zweten zorgt voor veel vochtverlies. Ook via onze ademhaling gaat veel vocht verloren.  Bovendien zal de koude je dorstgevoel wat onderdrukken. Daarom is het echt belangrijk erop te letten ook in de winter voldoende te drinken. Voor inspanningen langer dan 1 à 1,5u is een isotone dorstlesser zoals Isomix dus zeker aan te raden. Daarenboven zal het toevoegen van Isomix aan je water ervoor zorgen dat je bidon niet kan bevriezen!

Herstel

  • Na de training kan je sneller herstellen door een hersteldrank zoals Carbomix te gebruiken. Je kan deze gerust ook warm drinken, wat fijner zal zijn na het sporten in lage buitentemperaturen. Doe bijvoorbeeld wat Carbomix in licht opgewarmde melk of water (best niet meer dan 60°C anders vallen de eiwitten uiteen)

Als laatste tip geven we nog mee dat de winter een ideale periode is om eventueel nieuwe producten te gaan testen, dan hoef je dat niet te doen tijdens de cruciale competitiemaanden!

Succes ermee! It’s the most wonderful time of the year, right?

Vind onze producten hier